Wilton Fire District Station 2

Wilton Fire District Station 2
Wilton Fire District Station 2
Wilton Fire District Station 2
Wilton Fire District Station 2
Wilton Fire District Station 2
Wilton Fire District Station 2
Wilton Fire District Station 2

Wilton, New York

National Frame Building Association Building of the Year 2012

The purpose of this project was to improve response time to calls and to improve the protection of the residences and businesses on the east side of town, an area that holds the greatest potential for growth.  Developers have already targeted Route 50 north of the Wilton Mall as a place of residential and commercial development.  A second fire station allows firefighters to reach the fire station faster and save valuable time responding to calls from delays due to railroad crossings and crossing Interstate I-87.

The new single-story structure, which has been constructed utilizing an energy efficient pre-engineered timber column structure, includes approximately 9,588 SF, and has been designed to accommodate the equipment needs and to fit into aesthetic character of the land uses in the vicinity.  While smaller than the main station, accommodations have been provided for the Assistant Chief and officers, and standby facilities for the members responding from this fire station, including all associated support space for gear and equipment storage, decontamination, radio room, shower facilities, and mechanical space.  The project also includes a radiant heating system in floor and exterior sidewalks, and has received an energy performance incentive through NYSERDA.

The design of the building was acknowledged as one of the exceptional projects by the National Frame Building Association as Building of the Year under the Institutional Category in 2012.  The interior acoustical steel liner at the apparatus bays has the lower 8-feet covered with a continuous FRP wall liner for vehicle washing and abuse resistance.  The building has a complex roof design to accommodate the 19-foot high apparatus bay connection to the lower administrative area. The structure was quickly erected and able to be built through the winter on a full foundation, with the concrete slab added after it was erected. The building was flexible, easy and cost effective to design.